Piedmont

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    Canevaro Luca Vignaiolo

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    La storia di Canevaro Luca Vignaiolo comincia nel 2016 come ramo dell’antica azienda agricola familiare. Oggi l’azienda guidata da Luca conta circa 8 ettari vitati completamente coltivati in agricoltura biologica certificata. Forte è il legame tra vino e territorio e per questo si è scelto di puntare su Derthona 100% Timorasso e Monleale 100% Barbera, due vini simbolo delle nostre colline.
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    Edoardo Patrone

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    Situata nel cuore delle Alpi Lepontine, l’azienda agricola Edoardo Patrone è una cantina condotta da Edoardo e Stella, insieme a un team di giovani ed entusiasti ragazzi che condividono l’amore per la viticoltura e l’enologia. Selezioniamo le migliori uve provenienti dai vigneti dai noi coltivati sulle pendici delle montagne ossolane. L’obiettivo é quello di diventare eco-compatibili ed eco-sostenibili. Nel cuore delle Alpi Lepontine la tradizione vitivinicola è presente da più di 700 anni. Grazie alle Alpi che circondano e proteggono la Val d’Ossola, é un luogo dove la viticoltura puó dare notevoli risultati. Il Prünent, ecotipo autoctono di Nebbiolo, si é adattato per raggiungere il giusto adattamento pedoclimatico.
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    Gaggiano Viticoltori

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    Compresi tra un’altitudine di 250 e 450 metri sul livello del mare i vigneti di Gaggiano sono inseriti in areali di produzio-ne di diverse eccellenti denominazioni dell’Alto Piemonte e presentano condizioni climatiche e geologiche uniche. Il clima è caratterizzato da precipitazioni prevalentemente in primavera e autunno, inverni freddi, estati calde e umide rinfrescate dalle correnti del vicino arco alpino su cui svetta il Monte Rosa ed un suolo composto da rocce di origine vulcanica ricco di porfidi, quarzi e sabbie a reazione acida con ph compreso tra 4.5 e 5.5. L’edificio che ospita la can-tina è stato completamente ristrutturato con l’ottica di creare un ambiente ottimale per svolgere in autonomia tutte le fasi produttive e di trasformazione dall’uva in vino fino al trasferimento in legno, l’imbottigliamento e la commercializza-zione. L’affinamento dei vini avviene nel locale interrato utilizzando tonneaux di rovere francese di secondo passaggio e botti da 26 hl di rovere austriaco con l’obbiettivo di esaltare al massimo la tracciabilità, il terroir ed il carattere tipico dell’Alto Piemonte. [video width="1280" height="720" mp4="https://lesgrandscrus.it/wp-content/uploads/2021/03/VIDEO-GAGGIANO.mp4"][/video]
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    Massimo Rivetti

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    OLD VINES
    Vineyards from 35 to 75 years old with limited yield per hectare to maximize the grape quality, the terroir and production area
    NO HERBICIDES, SOIL MANAGEMENT Herb mowing hand done to avoid any herbicide, sowing of 20+ different variety of herbs that help plants avoiding stress and acting as natural fertilizer in addition to “humus” NO PESTICIDES, INSECTS MANAGEMENT
    Use of “sexual confusion” (natural method that provide the use of pheromones to avoid the reproduction of the insects without any chemical product) and hand harvest of “noctue” (worms that eat buds in spring, destroying part of the production)
    HARVEST Harvest hand done only of the best fruits at the moment of the top maturity followed by an accurate selection to avoid any compromise. NATURAL FERMENTATION WITH INDIGENOUS YEASTS
    Natural starter (pie de cuve) using only yeasts that are naturally present on the skins of the berries, in order to obtain not standard wines, but products that really reflect the territory and production area.
    BOTTLING WITH THE MAXIMUM RESPECT OF THE WINE
    Minimum use of sulphites and clarify only when really necessary. Red wines, generally, are bottled without any filtration in order to don’t lose any feature of the grape.
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    Mauro Molino

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    Nel 1982, dopo una vita dedicata alla viticoltura, nostro padre Mauro fondò a La Morra, l’azienda che porta il suo nome. Abbiamo raccolto la sua eredità e dedicato ogni energia a capire e interpretare il territorio dove viviamo con libertà e creatività. L’azienda continua a produrre i suoi vini all’Annunziata di La Morra, nel più totale rispetto delle tradizioni. La superficie totale è di circa 12 ha, di cui buona parte è destinato a Nebbiolo da Barolo e la restante parte viene dedicata alla produzione della Barbera d’Alba, del Dolcetto d’Alba e una piccola produzione di Chardonnay. I vini rispecchiano perfettamente il grande rispetto e la cura nei confronti dei vigneti e del territorio. Si occupano personalmente di ogni fase della produzione, contraddistinti da una ricerca continua della qualità unita alla passione.  
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    Osvaldo Viberti

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    Back in the early Nineties, Osvaldo Viberti decided to take on the farm which was an heritage from his grandparents Assunta and Tistin. A decision taken after seeing again an old picture in which three generations were spot working together in the family's cellar, in Serra dei Turchi. Nowadays Osvaldo leads his farm, with the valuable help of his wife Carla and their sons Anna and Paolo. A family who is so strongly passionate about making excellent wines, as their ancestors were. About ten hectars of vineyards are part of the farm, mainly cultivated with Nebbiolo vines (about 4.3), Barbera vines (about 3), Langhe Nebbiolo vines (about 0.7), Dolcetto vines (about 1) and Nascetta vines (about 1). The winemaker Sergio Molino supports Osvaldo with his valuable advices. They both know well how many factors are involved in the process of producing excellent wines. Climate, ground composition, location of the vineyards, all the care to be taken until a perfect ripeness of the grapes, a lot of care and selection of the best grapes, the cellar-works. And last, but not least, a passion about quality wines.  
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    Silvano Bolmida

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    The BUSSIA of MONFORTE d’ALBA is not only a little village, a place set in the wonderful panorama of the Langhe. La Bussia is one of the first outstanding sub-zones, famous for generating wines with complex and constant organoleptic originality. Fond appraisers worldwide have acknowledged these characteristics. I was born in these hills and, after a ten-year experience in a historical winery in Barolo, I decided to run the family business with a wave of experimentation and innovation. Nevertheless I’ve never lost sight of the personality of tastes and scents of our classic vines and of the ground rich in Miocenic sand and marine microfossils. I cultivate 5 hectares of vineyards together with my family. A special attention to the low amounts of grapes for every singles vine (in June all bunches are cut in half) and the care given to leaves and shoots allows a better photosynthesis and the correct maturation. A frequent tillage ensures not only a natural weedkiller but also a right oxygenation and an organic change in the deepest layers. During the harvest the grapes are handpicked, the development of the analytic and polyphenolic values of every single portion of vineyard is taken into account in order to produce wines whose flavour richness and elegance are characteristics already present in each bunch. The long fermentation on the skins gives the wine its organoleptic completeness. The immediate placing in barrique and tonneaux (only few are new) with lees helps the polymerization and the stabilization of the polyphenolic constituents. The bottling without filtering guarantees the total respect of its characteristics. A long fining in bottle – 14 months and longer as for Barolo- succeeds in getting my wine ready to drink when released and it will be up to the consumer whether to appreciate their harmonious youth or waiting for the complexity in the evolution. In both cases the wine represents the identity of the vine, of the area, of the producer and of his family.